Solar Fragment

posted on 31 Jul 2011 18:55 by rebirthera in Band-of-the-Week
 
เพาเวอร์เมทัลจากดินแดนอินทรีย์เหล็กที่เจริญรอยตามรุ่นพี่ของพวกเขาอย่าง Blind Guardian มาติดๆ อัลบั้มเต็มชุดแรก A Spark of Deity (07) ถือว่าประสบความสำเร็จในแวดวงพอสมควรก่อนจะออกผลงานชุดล่าสุด In Our Hands ที่แสดงให้เห็นพัฒนาการอย่างชัดเจน ทางเราจึงไม่รอช้า รีบคว้าตัวพวกเขามาตอบคำถามสัมภาษณ์ซะเลย ถ้าพร้อมแล้วก็อ่านได้เลย
 
Q : ในที่สุดอัลบั้มเต็มชุดใหม่ของ Solar Fragment ก็ออกมาให้เราฟังแล้วนะ ผมต้องบอกเลยว่ามันฟังดูดีกว่าชุดที่ผ่านมาเสียอีก คือ A Speak of Deity มันก็เยี่ยมอยู่แ้ล้ว แต่ใน In Our Hands มันเยี่ยมกว่าเสียอีก คุณตั้งเป้าหมายในการทำงานชุดนี้ไว้อย่างไรบ้างล่ะ
 
Robert : อ่อ เราก็แค่คิดว่า "มาทำงานที่ดีขึ้นกันเถอะ" ฮ่าๆๆ ล้อเล่นน่ะ เราไม่มีแผนอะไรเลยตอนที่เราเริ่มเขียนเพลง วัตถุดิบส่วนมากในอัลบั้มจะมาจาก Manuel (กีตาร์) และผมเอง วึ่งเราจะอัดมันเก็บไว้ที่บ้าน ไม่ก็เป็นวัตถุดิบที่เกิดจากการแจมเพลงร่วมกันของวง ดังนั้นการเขียนเพลงของเรากินเวลาค่อนข้างนานเพราะต้องเอาหลายๆอย่างมาปะติดปะต่อกันจนเกิดเป็นอัลบั้ม แต่สิ่งหนึ่งที่เราโฟกัสกันอยู่ตลอดเวลาคือการผสมผสานระหว่างความเร็ว กรูฟมันๆ และท่อนฮุคติดหู
 
 
Q : จุดเปลี่ยนอีกอย่างที่สำคัญคือผลงานชุดนี้ออกกับสังกัด Scarlet ของอิตาลี ที่ถือว่าเป็นแนวหน้าของวงการเมทัลที่นั่นเลย คุณไปออกงานกับพวกเขาได้ยังไง แล้วคิดว่านี่เป็นการประสบความสำเร็จอีกขั้นของวงหรือเปล่า
 
Robert :  ผมว่าทุกอย่างเป็นไปตามขั้นตอนของมันเอามากๆ เรามีเดโมของเพลงเราในอัลบั้มชุดใหม่อยู่ 2-3 เพลงและส่งมันไปตามสังกัดต่างๆ บางสังกัดก็ตอบมา บางสังกัดก็ไม่ ซึ่ง Scarlet ก็ตอบพวกเรามา พวกเขาชอบเพลงของพวกเรา และเราเองก็รู้มาว่าพวกเขาเป็นสังกัดที่ดี ดังนั้นจึงมีการพูดคุยถึงเรื่องสัญญา ทุกอย่างเป็นไปด้วยดี และเราก็ยินดีที่ได้อยู่ร่วมชายคากับพวกเขา
 
Q : ถ้าเอาอัลบั้ม In Our Hands กับ A Speak of Deity มาเทียบกัน คุณคิดว่ามันแตกต่างกันมากมั้ย ในแง่ดนตรี เนื้อเพลงหรือการบันทึกเสียง
 
Robert : อัลบั้ม 2 ชุดนั้นทิ้งห่างกันถึง 3 ปี ซึ่งมันแน่นอนล่ะว่าเราเป็นนักดนตรีที่เก่งขึ้นและเป็นวงดนตรีที่ดีขึ้น สำหรับผมเพลงในชุดนี้มันฟังดูเป็นมืออาชีพและเอพิกมากขึ้น เรายังคงบันทึกเสียงกันในสตูดิโอที่เดียวกับอัลบั้มชุดที่แล้ว เราบันทึกเสียงเครื่องดนตรีทุกชิ้นกันเองหมด ยกเว้นกลอง ส่วนการมิกซ์กับมาสเตอร์ก็ยังคงใช้บริการที่ Kohlekeller studio เหมือนชุดที่แล้ว ส่วนเนื้อเพลงผมมักจะหาไอเดียจากหนังสือหรือหนังที่มันเหมาะสมกับบรรยากาศของดนตรี แต่บางครั้งผมก็นั่งแต่งเรื่องเอาเองเหมือนกัน จะว่าไปขั้นตอนการทำงานมันไม่ต่างจากใน A Spark of Deity เลยครับ
 
 
Q : คอนเซปในอัลบั้ม In Our Hands คืออะไรครับ มันเกี่ยวข้องกับหน้าปกด้วยหรือเปล่า
 
Robert : คอนเซปของ Solar Fragment ตลอดมาคือ The fragment of the sun หินของเทพเจ้าที่มีรูปร่างเหมือนคริสตัน ในบุคเลทของอัลบั้มชุดใหม่จะมีเรื่องราวของ The legend of the Spark-Bearer ซึ่งพูดถึงเรื่องราวของโลกในตำนานของเรา เพลง In our Hands และ Once again คือเนื้อเรื่องที่ต่อจากอัลบั้มชุดที่แล้ว หน้าปกของอัลบั้มมันเกี่ยวข้องกับเนื้อหาของชุดนี้ คุณจะเห็นภาพของ Spark-Bearer (ตัวเอก) ผู้ครอบครองหินก้อนนั้นที่กำลังเดินทางบนเรือลำนั้น เอาเป็นว่ไาปหาบุคเลทของอัลบั้มนี้อ่านซะ จะได้เข้าใจเนื้อเรื่องทั้งหมด ฮ่าๆๆ
 
Q : ทำไมถึงเปลี่ยนภาพปกจากงานกราฟิค 3D เป็นภาพเขียนซะล่ะ
 
Robert : เฮ้ย ปกอัลบั้มชุดแรกไม่ใช่ 3D กราฟิคนะ แต่มันเป็นภาพเขียนนี่แหละ แต่ว่าใช้ตัวแทบเล็ตน่ะ สำหรับชุดใหม่เป็นภาพเขียนมือจากดินสอและปากกา คนวาดมันคือ Oliver Popp เขาคือคนที่วาดปกในชุดแรกด้วย ซึ่งเ้ขาทุ่มเทกับรายะลเอียดบนปกมากๆ นายสามารถไปหาคลิปการทำงานของเขาดูได้จากบน Youtube นะ โดยส่วนตัวผมชอบปกชุดใหม่มากกว่า มันเข้ากับคอนเซปของเพลงในงานชุดนี้มากๆ
 
 
Q : ผมเชื่อว่าต้องมีหลายคนเอาเสียงร้องของคุณไปเปรียบเทียบกับ Hansi ของ Blind Guardian บ่อยแน่ๆ คุณคิดว่านั่นเป็นคำชมหรือเปล่า แล้วทำไมมันถึงคล้ายกับ Hansi จัง
 
Robert : แน่นอน มีคนเอาผมไปเปรียบเทียบกับเขาเยอะมาก สำหรับผมคิดว่ามันเป้นคำชมนะ ฮ่าๆ ถึงผมไม่ค่อยเห็นด้วยเท่าไหร่ก้เหอะ สิ่งเดียวที่เสียงผมกับ Hansi เหมือนกันเป็นเรื่องของ "ความดิบกร้าว" ผมเชื่อว่าความพยายามของผมในการรวมเอาความดิบกร้าวเข้ากับเมโลดี้ มันทำให้ฟังออกมาคล้ายกับสไตล์ของ Blind Guardian มั้ง คือผมมีพื้นฐานการร้องเพลง Folk ของไอริชมาก่อนที่จะเริ่มฟังเมทัลนะ ผมคงไม่ปฏิเสธเรื่องที่ผมเป็นแฟนพันธุืแท้ของ Blind Guardian แต่คุณก็รู้ ไม่มีใครร้องได้เหมือน Hansi หรอก แม้แต่ Jens Carlssons จากวง Persuader ที่หลายๆคนก็บอกว่าเสียงเขาคล้าย Hansi
 
Q : อัลบั้มชุดนี้ Hansi มาเป็นแขกรับเชิญในเพลงที่ 3 ด้วยนี่ การทำงานกับเขาเป็นอย่างไรบ้าง แล้วเขารู้สึกอย่างไรกับเรื่องเสียงร้องของคุณ
 
Robert : การทำงานร่วมกับ Hansi เหมือนฝันที่เป้นจริงเลยว่ะ เขาเป็นคนที่ยอดเยี่ยมและเป็นนักดนตรีที่เก่งมากๆด้วย ผมไม่รู้เหมือนกันว่าเขารู้สึกอย่างไรกับเสียงร้องผม แต่เชื่อว่าเขาไม่คิดอะไรมากหรอก ถ้าเขารู้สึกไม่ดีกับตรงนั้นเขาคงปฏิเสธการร่วมงานกับเราไปแล้วล่ะ ซึ่งมันดีมากๆที่ได้ร่วมงานของเขา แถมลูกชายของเขาเองก้เป็นแฟน Star Wars ด้วย
 
 
Q : มีวงดนตรีเพียงไม่ีกี่วงที่คนเอาไปเปรียบเทียบกับ Blind Guardian ไม่ว่าจะเป็น Persuader, Savage Circus รวมถึงวงของคุณด้วย ในขณะที่วงอื่นมักเดินตามแนวทางที่ Helloween ทำไว้ คุณคิดว่าจะมีวงที่เจริญรอยตาม Blind Guardian มากขึ้นอีกในอนาคตหรือเปลา
 
Robert : ถ้านายพูดถึงความเป็นเอพิก เมโลดี้ และความเป็นโฟลคล่ะก็ ใช่เลย Blind Guardian เป็นวงที่นำการเล่าเรื่องแบบเอพิกมาสู่ดนตรีเมทัล และผมเชื่อว่ามันสร้างแรงบันดาลใจให้นักดนตรีจำนวนไม่น้อยเลย ผมกล้าพูดได้เลยว่าเพลงของ Blind Guardian เป็นแนวใหม่ที่เกิดขึ้นบนโลกแห่งเมทัลเลย และมีวงจำนวนไม่น้อยที่เดินตามแนวทางของพวกเขา ผมชอบ Blind Guardian ตรงที่เขาพัฒนาสไตล์ของตัวเองออกไปไกลขึ้นเรื่อยๆ
 
Q : โอเค อัลบั้มของ Blind Guardian ชุดไหนคืออัลบั้มโปรดของคุณ
 
Robert : คำถามนี้ตอบยากฟะ สำหรับผมคงเป็น Imaginations from the Other Side ว่ะ ถึงแม้ว่าจะมีเพลงจากชุดอื่นๆที่ผมชอบมากกว่านั้น แต่สำหรับ Imaginations from the Other Side มันสมบูรณ์แบบมากๆสำหรับอัลบั้มเต็ม ครั้งแรกที่ผมได้ฟังมันทำให้ผมจินตนาการไปไกลเลยล่ะ มันมีเวทมนต์ในงานชุดนั้นแน่ๆ
 
 
Q : ทุกวันนี้มีวงเมทัลจากเยอรมันที่พยายามผลักดันตัวเองไปจนถึงจุดสูงสุด คุณคิดว่ามันเกิดการแข่งขันกันอย่างสูงในแวดวงบ้างมั้ย
 
Robert : ผมไม่ค่อยสนเรื่องนั้นเลยว่ะ เราแค่ทำดนตรีที่เราชอบก็เท่านั้นเอง และผมก็หวังว่าคนอื่นจะชอบมันเหมือนกัน
 
Q : Dirk จากวง Dawn of Destiny เคยแนะนำให้ผมหางานของพวกคุณฟังด้วย คุณเป็นเพื่อนสนิทกับเขาหรอ คุณรู้จักวงเพาเวอร์เมทัลจากเยอรมันรุ่นเดียวกับคุณวงอื่นๆอย่าง Van Canto, Arven, Orden Ogan หรือเปล่า
 
Robert : ผมรู้จักพวกเขาหมดเลย ยกเว้น Arven พวกเราเคยเล่นไลฟ์ด้วยกัน มือกีตาร์ของเราเคยเล่นให้กับ Orden Ogan ด้วย เรามักไปดื่มกับพวกเขาบ่อยๆหลังจากเล่นโชว์เสร็จ โดยเฉพาะกับพวกวง Dawn of Destiny
 
Q : ขอบคุณที่มาตอบคำถามสัมภาษณ์ของเรา ช่วยฝากอะไรถึงแฟนเมทัลชาวไทยหน่อยครั
 
Robert : สวัสดีชาวไทย ผมหวังว่าเราจะได้มีโอกาสไปเล่นที่นั่นบ้าง จนกว่าจะถึงวันนั้น Stay heavy นะเฟ้ย You Rock !
 
 
English Version
 
Q :  Finally, Solar Fragment new album has just come out. It would say it sounds way better than your previous one. I mean A Speak of Deity was a great album but In Our Hands is much better than that. How did you set your goal for a new records?
 
Robert : Well, we thought "let's make it better". Just kidding, we don't have an overall plan when we write music. It's either mostly Manuel or me having an idea and pre-recording it at home or it's just the whole band jamming in the rehearsal room. Usually both. Songwriting at Solar Fragment takes a lot of time and the songs constantly evolve until we suddenly find ourselves having enough material for an album. The only thing we keep an eye/ear on is that we have a good mixture of fast, groovy and also balladesque tunes, and of course throughout catchy melodies.
 
 
Q : In this point, you guys are moving into bigger label like Scarlet Records, which is one of the biggest label in Italy. How did they contact you? Do you think this is a big success in Solar Fragment career?
 
Robert : I guess this all happened the standard way: we had a demo with some of our new songs and sent them out to a few labels that appeared to have the right metal spirit for Solar Fragment. Some replied, some didn't. Scarlet did. They loved our songs and we heard good of them, so we started talking about the contract. I usually try to stay away from these kind of band concerns, but as far as I know it all went smoothly and we are now glad to have Scarlet Records as a label.
 
 
Q : If I compare In Our Hands with A Speak of Deity. Do you think what are the differences between this two album? I mean song writing, recording or lyrics?
 
Robert : Over the course of those three years we surely got better as musicians and as a band, and you can hear that in the songwriting. To me it sounds more "mature" and more epic. The recordings took place the same way as for "A Spark of Deity". We recorded everything ourselves except for the drums and we again chose the Kohlekeller Studios for mixing and mastering. Never change a winning team, I would say. As far as the lyrics are concerned, I usually try to find a story in a book or a movie that reflects the atmosphere of a song. If I can't find one, I come up with my own theme or story. So I guess that doesn't differ much from the way I lyrically approached "A Spark of Deity".
 
 
Q : What is the concept behind In Our Hands? Does the concept relate to album cover?
 
Robert : The overall concept of Solar Fragment - not only of "In Our Hands" - is the story of the fragment of the sun, an epiphany of a deity in the shape of crystal-like stone. In the booklet of the new album you'll find the story of "The legend of the Spark-Bearer". It describes the circumstances and the world where the everything takes place. Two of the new songs, "In our Hands" and "Once again" continue the plot that has been started on our debut with "Fragment of the Sun". The cover artwork is totally related to this story. It shows the Spark-Bearer on a ship and this is same guy that already carried the Spark on our first album cover. Everyone better go read the story in the booklet and it will all make sense, hehe.
 
 
Q : Why did you change the album cover style from 3D graphic into painting on In Our Hands? Which one did you prefer 3D or painting?
 
Robert : The first artwork was not 3D graphic - it was also painted, but just digitally. So both artworks are hand crafted, but the new one was traditionally painted with pen and paper, while the old one was painted directly on the computer with a graphic tablet. Oliver Popp did both of the artworks, but with the new one he totally excelled himself. He put so much effort and time and detail in it. He literally spent days sketching, drawing, shading and colorizing. You can watch a short making-of of his workflow on youtube. At the moment I really like the new style better, because it in a way reflects the intense and detailed process of our songwriting.
 
 
Q : Has anyone ever said Robert voice is sound like Hansi? Do you think it a compliment? Why does it sound so similar to Hansi?
 
Robert : Sure, we have heard the comparison quite often. While I of course see this as a compliment, I don't really agree ;) The only thing Hansi's and my voice have in common is the sort of "raspyness". I'm convinced it's more the combination of that raspyness and my type of melodies that reminds people of Blind Guardian. But the latter comes definitely more from me having been a singer in an Irish folk band for many years, even before I started listening to Metal. I won't deny the fact that I'm probably one of the most die-hard Blind Guardian fans… but you know, no one can ever sing like Hansi. Not even a Jens Carlssons. Which is great because I totally adore both of their singing styles.
 
 
Q : I heard Hansi became guest on 3rd track. How about working with him? Do you know how did Hansi feel when he heard Robert voice?
 
Robert : Working with Hansi for me was like a dream come true. He's such a great guy and really a professional musician. I don't know how he felt when he heard my voice, but I guess he didn't think about it much, at all. If he had felt uncomfortable or whatever he most probably would have denied our request. Luckily though, we could convince him with a great song and a great concept. Also, his son was very much into Star Wars at that time, so I believe he did it for him, as well :)
 
 
Q : There’s few bands that people always compare to Blind Guardian such as Savage Circus, Persuader and Solar Fragment. Since many bands try to walk on Helloween foot steps. Do you think will it be more bands follow Blind Guardian foot steps in the future?
 
Robert : If you are referring to that type of epic, melodious, folky Metal, then I'd say yes. Blind Guardian have introduced a kind of musical storytelling to Metal and that has inspired a lot of musicians. I would even say that Blind Guardian have established a new Metal genre with their style. There are many bands out there, that - intentionally or unintentionally - follow Blind Guardian's path, but that's just natural and I love it. As long as these bands eventually still develop their own style that's great. I can't get enough of that kind of music.
 
 
Q : Since you has cited Blind Guardian as one of your influence, which is your most favourite Blind Guardian album?
 
Robert : Tough question! I believe that would be "Imaginations from the Other Side". Even though there are certain newer songs that I like more, IFOTS still feels perfect and unique as a whole album. It has such a consistent and dense atmosphere. It takes me places and creates images in my mind. Pure magic.
 
Q : There are lots of Power Metal out there, especially from Germany, trying to make their way to the top. How do you think about the strong competition that happened in the scene right now?
 
Robert : We just do the music we love. And we count on others to love our music, as well ;)
 
 
Q : Dirk from Dawn of Destiny once introduced me to Solar Fragment music. Did you know them personally? Did the band in German know each other very well? Do you a friend with DOD, Van Canto, Arven, Orden Ogan?
 
Robert : Yeah, except for Arven, we have played live with each of those bands. Marc actually once played guitar in Orden Ogan. We always enjoy playing and hanging out with these bands on concerts, especially with the DoD guys (and gals). We meet quite often at gigs.
 
 
Q : Thank you so much for making this interview happened. Please say something to Thai metalhead.
 
Robert : Hey Thai friends! We hope to be able to play live in your area one day. Until then, stay heavy and spread the metal spirit! You rock!

Comment

Comment:

Tweet

Recommend